Een stukje historie

Speeltuin Sint Joseph werd opgericht in 1947 door een aantal buurtbewoners uit Meerssen West met als doel een speelgelegenheid te creëren voor de jeugd. De speeltuin is gelegen tussen de Hoogveldweg en de Bunderstraat in Meerssen. Wat ooit begonnen is als een weiland waar gevoetbald werd en de jeugd van Meerssen samen met elkaar kon spelen, is uitgegroeid tot een prachtige speeltuin. Vele speeltoestellen werden destijds door vrijwilligers zelf gemaakt. In 2010 heeft de speeltuin vanwege eventuele onveiligheid en veroudering van bepaalde speeltoestellen een start gemaakt voor het vervangen en plaatsen van nieuwe speeltoestellen. In de speeltuin staan momenteel een 20-tal verschillende speeltoestellen met als trekpleister de grote glijbaan. De speeltuin is omsloten en er is altijd toezicht, wat voor vele ouders een rustgevend gevoel is. De speeltuin wordt volledig draaiende gehouden door een club fantastische vrijwilligers.

Speeltuin St. Joseph vormt een belangrijke schakel in de leefbaarheid van de gemeente Meerssen. De speeltuin is inmiddels een begrip geworden in Meerssen en omstreken. Een aantal jaren geleden werd de speeltuin in een dagblad nog betiteld als “de kleine Efteling van Meerssen”. De speeltuin bestaat dit jaar 71 jaar en is niet meer weg te denken in onze gemeente Meerssen!

Onze missie

Stichting Speeltuin Sint Joseph vindt het belangrijk dat alle kinderen van de gemeente Meerssen en omstreken:

  • Een veilige plek hebben om te spelen;
  • zich uit kunnen leven;
  • kunnen ontspannen;
  • buiten kunnen spelen;
  • samen kunnen en leren spelen.

Activiteiten

Elk jaar worden er diverse activiteiten in de speeltuin georganiseerd. Een jaarlijks terugkomend fenomeen en traditie is de fancy fair. Tijdens deze fancy fair worden er tal van activiteiten georganiseerd voor kinderen, verder wordt de fancy fair muzikaal opgeluisterd door de schutterij en de zaate hermenie. Daarnaast is er elk jaar NL doet (Oranjefonds). Tijdens deze vrijwilligers dag geven vele vrijwilligers de speeltuin een opknapbeurt, hierbij hebben wij hulp van de zonnebloem en IVN Meerssen. In samenwerking met MOS wordt er jaarlijks een wereldspellen middag georganiseerd. Doel van deze middag is om kinderen kennis te laten maken met spellen vanuit de hele wereld en hiermee een bijdrage te leveren aan de mondiale bewustwording.

Leden en bezoekers

Wat destijds begon als een speelgelegenheid voor de kinderen van de kern Meerssen-West is uitgegroeid tot een prachtige speeltuin- voorziening voor de kinderen van alle kernen uit de gemeente Meerssen. Zelfs kinderen van buiten de gemeentegrenzen maken gebruik van de speeltuin. Ieder jaar melden zich ongeveer 300 gezinnen aan om lid te worden. Daarnaast zijn er wekelijks 60 “losse bezoekers” die geen lid zijn, maar toch de speeltuin bezoeken. In totaal zijn er tussen de 100 en 250 bezoekers per week. Door de laagdrempeligheid wat betreft de contributie en de lage entreeprijzen is het voor vrijwel iedereen mogelijk gebruik te maken van de speeltuin.

De speeltuin wordt ook regelmatig bezocht door een groot aantal verenigingen, clubjes en scholen vanuit de hele regio, onder andere; basisschool de Wereldster, MIK, Scouting Bunde, ’t Zunneke dagopvang en logeerhuis. Daarnaast wordt de speeltuin met regelmaat gebruikt om verjaardagsfeestjes te vieren. De laatste jaren is de speeltuin ook gastheer geweest voor onder andere: vrienden van bibliotheek Meerssen (filmvoorstelling), Meerssen en Ontwikkelingssamenwerking (MOS) en verschillende buurtverenigingen.